ΧΡΥΣΑΕΤΟΙ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

ΧΡΥΣΑΕΤΟΙ

Καλώς ήρθατε στην παρέα μας !!!!!!!
 
ΦόρουμΕίσοδοςΕικονοθήκηΑναζήτησηLatest imagesΕγγραφήΣύνδεση
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 
Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση
Ώρα για δουλειά
Πρόβλεψη καιρού
Αν δεν πάει μη πάτε
Πόσο τυχεροί είστε σήμερα:
ΟΝΕΙΡΟ
images (6)
Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 Ellinikos_chrysos_paggaio_02
ΧΑΡΤΕΣ
Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 1_2
Γλυπτά
Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 Omioma
Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 Gourounaki

 

 Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου;

Πήγαινε κάτω 
+5
president
Adoxastos
annapd
smartmorpheus
aetos
9 απαντήσεις
Μετάβαση στη σελίδα : Επιστροφή  1, 2
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Κοζιακας

Κοζιακας


Δημοσιεύσεις : : 2926
Ημ. εγγραφής: : 07/09/2013
Ηλικία: : 60
Τόπος : Τρικαλα

Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου;   Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 I_icon_minitime7/9/2014, 15:05

Σημερα απο τα νεα στοιχεια που ηρθαν στο φως με τις δυο Καρυατιδες στην εισοδο να εχουν αφαιρεμενα τα δυο τους χερια που ηταν σε προεκταση δειχνοντας απαγορευση στον Ταφο .......δυο σεναρια υπαρχουν για μενα.............το πρωτο ειναι ο Ταφος να ανοιχτηκε την λιγο μετεπειτα εποχη για λαικο προσκυνημα και οι θησαυροι του θανοντα να βρισκονται σε ξεχωριστο δωματιο καλα σφραγισμενοι....και να κλειστηκε ο χωρος του ταφου παλι βεβιασμενα πριν την κατοχη των ρωμαιων χωρις να βαλουν παλι στην θεση τους τα χερια απο τις Καρυατιδες  και τα κεφαλια και τα φτερα απο τις σφιγγες.

Και δευτερο σεναριο ειναι να εγινε συληση απο τους Ρωμαιους αφου πρωτα εξουδετερωσαν τους Φυλακες του Ταφου βγαζοντας τους χερια φτερα και κεφαλια((και αυτο πρεπει να το καναν ιερεις))και μετα πηραν οτι υπηρχε σε χρυσο και ασημι κλεινοντας παλι τον Ταφο προς ενδειξη δηθεν σεβασμου προς τον νεκρο............και για να κανουν κατι τετοιο.....μονο στο Μεγα ειχαν Σεβασμο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Τωρα μου μπηκαν ιδεες οτι μπορει εκει μεσα να ειναι και το σωμα του Αλεξανδρου......να το μεταφεραν αργοτερα απο την Αλεξανδρια οι πολυ Φιλοι του για να το ενταφιασουν στην πατριδα του διπλα στην γυναικα του και τον γιο του.

Ιδωμεν στην πορεια..................
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Καβάλα

Καβάλα


Δημοσιεύσεις : : 2165
Ημ. εγγραφής: : 01/09/2013
Ηλικία: : 73
Τόπος : Καβάλα

Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου;   Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 I_icon_minitime7/9/2014, 18:15

Αμφίπολη: Αποκαλύφθηκαν δυο καρυάτιδες στον τύμβο Καστά! (φωτό)

Οι μορφές, επί των οποίων σώζονται ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, παραπέμπουν στον τύπο της Κόρης. Ακολουθείται, δηλαδή, η ίδια τεχνική, όπως στις κεφαλές και στα φτερά των Σφιγγών.

Μενδώνη: Ακόμη μια είσοδος στο μνημείο - Οι Καρυάτιδες ενισχύουν την άποψη για τη σημασία του

Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 6698E9B0B2CF550E2493CA49C7C50A99

Θαυμασμό προκαλούν οι δύο απαράμιλλης τέχνης καρυάτιδες, από θασίτικο μάρμαρο, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη από τα σπλάχνα της Μακεδονικής γης στον τύμβο Καστά. Σύμφωνα [size=14]με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, οι καρυάτιδες αποκαλύφθηκαν κάτω από το μαρμάρινο επιστύλιο με την αφαίρεση αμμωδών χωμάτων. 

Το πρόσωπο της δυτικής καρυάτιδας σώζεται σχεδόν ακέραιο ενώ από την ανατολική λείπει το πρόσωπο. Οι καρυάτιδες έχουν πλούσιους βοστρύχους, που καλύπτουν τους ώμους τους, φέρουν ενώτια, και φορούν χειριδωτό χιτώνα. Το δεξί χέρι της μιας και το αριστερό της άλλης ήταν προτεταμμένα, ώστε με την κίνηση τους να αποτρέπουν συμβολικά εκείνους οι οποίοι θα επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο και ήταν ένθετα. Ακολουθείται, δηλαδή, η ίδια τεχνική, όπως στις κεφαλές και στα φτερά των Σφιγγών. 

Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 Foto_7

Οι μορφές, επί των οποίων σώζονται ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, παραπέμπουν στον τύπο της Κόρης. Ανάμεσα στα αμμώδη χώματα βρέθηκαν θραύσματα των γλυπτών, όπως τμήμα παλάμης και μικρότερα θραύσματα από τα δάκτυλα τους. Η διάταξη της δεύτερης εισόδου με τις καρυάτιδες αποτελεί σημαντικό εύρημα, το οποίο συνηγορεί στην άποψη ότι πρόκειται για εξέχον μνημείο, ιδιαίτερης σπουδαιότητας.

Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 Foto_11

Μπροστά από τις καρυάτιδες, και από το ύψος της μέσης τους και κάτω, αποκαλύπτεται τοίχος σφράγισης από πωρόλιθους σε όλο το πλάτος των 4,5μ. Πρόκειται για δεύτερο τοίχο σφράγισης που ακολουθεί την ίδια τεχνική, όπως και στην πρόσοψη του ταφικού μνημείου. Είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό της προσπάθειας των κατασκευαστών για την αποτροπή εισόδου στο μνημείο.

Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 Foto_6_1

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών στον τύμβο της Αρχαίας Αμφίπολης, που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα, αναφέρεται ότι την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στον εργοταξιακό χώρο Καστά ευρεία σύσκεψη υπό τη γγ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, με την διεπιστημονική ομάδα, επικεφαλής της οποίας είναι η Κ. Περιστέρη και τη συμμετοχή στελεχών της Διεύθυνσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ.

Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 Foto_9

Στη σύσκεψη έγινε συνολική εκτίμηση των μέτρων, που έχουν ληφθεί για την προστασία του μνημείου, μετά και την καταρρακτώδη βροχή του προηγούμενου 24ωρου, τα οποία και κρίθηκαν απολύτως ικανοποιητικά. Παράλληλα, συνεχίστηκαν τα έργα υποστήλωσης και αντιστήριξης των δομικών στοιχείων στο εσωτερικό του μνημείου, προκειμένου να εξελιχθούν, με ασφαλή τρόπο οι ανασκαφικές εργασίες.

Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 Foto_2

Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 Foto_3

Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 Foto_4





Πηγή: 
http://www.skai.gr/news/culture/article/265065/amfipoli-anakalupsan-duo-karuatides-ston-tumvo-kasta
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
smartmorpheus




Δημοσιεύσεις : : 8
Ημ. εγγραφής: : 18/09/2013

Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου;   Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 I_icon_minitime8/9/2014, 17:18

Εγω πάλι πιανω κι εδω κατι για κοιταξε το κι εσυ γιωργη...

Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 CWTMwi
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Κοζιακας

Κοζιακας


Δημοσιεύσεις : : 2926
Ημ. εγγραφής: : 07/09/2013
Ηλικία: : 60
Τόπος : Τρικαλα

Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου;   Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 I_icon_minitime9/9/2014, 13:10

Και στο κατω κυκλακι εχει ενα καλο σημα Θοδωρα........τι ψαχνεις εκει ολη η περιοχη βραζει!!!!!!!!!!!!!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
smartmorpheus




Δημοσιεύσεις : : 8
Ημ. εγγραφής: : 18/09/2013

Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου;   Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 I_icon_minitime9/9/2014, 17:29

το κατω κυκλακι λοιπον για να ξερει και ο κοσμος ειναι μια μεγαλη τουμπα σαν αυτη που ερευουν τωρα ειναι κι εκει ενας μεγαλος ταφος και ενω το γνωριζουν δεν εχει ενημερωθει κανεις!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Καβάλα

Καβάλα


Δημοσιεύσεις : : 2165
Ημ. εγγραφής: : 01/09/2013
Ηλικία: : 73
Τόπος : Καβάλα

Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου;   Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 I_icon_minitime9/9/2014, 21:54

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ- EΤΣΙ ήταν ο ΤΑΦΟΣ της Αμφίπολης το 1831!Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 305

Ο Τύμβος Καστά το 1831 ήταν πλάι στα νερά του Στρυμόνα. Μια μεγάλη λίμνη σχηματιζόταν στο σημείο ακριβώς μπροστά από τον τύμβο από τα νερά του Στρυμόνα όπως βλέπουμε σε μία ζωγραφική αποτύπωση του 1831 από τον Γάλλο περιηγητή της εποχής Esprit Marie Cousinéry. Εάν θεωρήσουμε μια λογική κλίμακα στην ζωγραφική απόδοση του έργου η υδάτινη επιφάνεια είναι πολύ μεγάλη…
Αριστερά βλέπουμε τον Τύμβο Καστά. Σε απόσταση περί το ένα χιλιόμετρο από τη σημερινή Αμφίπολη βρίσκεται η θέση Καστά όπου ανασκάπτεται ο τύμβος. Η γεωμορφολογία της περιοχής έχει αλλάξει ωστόσο ριζικά από την αρχαιότητα λόγω της διαφοροποίησης της κοίτης του Στρυμόνα και της αποξήρανσης της λίμνης Κερκινίτιδας. Οι αρχαίες πηγές μιλούν όμως για τα ωραία αγκυροβόλια αυτής της λίμνης, η οποία συνδεόταν με το ποτάμι. Ένα ποτάμι πλωτό, που παρείχε τη δυνατότητα στα πλοία να φθάνουν ως την Αμφίπολη. Όσο για τον τύμβο με τον Λέοντα, βρισκόταν ακριβώς μπροστά στη λίμνη. Την εποχή που κατασκευάστηκε το ταφικό μνημείο, ανάμεσα στα 325-300 π.Χ. -δηλαδή περί τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ.- ο Στρυμόνας ήταν πλωτός και είχε έκταση που μπορούσε να συγκριθεί με αυτή του Νείλου στην Αίγυπτο. Άλλωστε μέρος του μακεδονικού στόλου απέπλευσε για την εκστρατεία στην Ασία από την Αμφίπολη.
Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 1002
Η ίδια φωτογραφία σε κοντινό πλάνο. Αριστερά σε τετράγωνο πλαίσιο ο λοφίσκος που θεωρούμε τον Τύμβο Καστά . Έχουμε επιχρωματίσει το υδάτινο στοιχείο του τοπίου
Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 1011
Άποψη της αρχαίας Αμφίπολης.-Χρονολογία έκδοσης1831
Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 1021
Η σημερινή δορυφορική ψηφιακή φωτογραφία της περιοχής.
Επίσης μια άλλη ζωγραφική αποτύπωση σε έκδοση του 1835 όπου τα στοιχεία παραμένουν τα ίδια .
Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 1041
Tα ερείπια της Αμφίπολης στην Μακεδονία. 1835 POUQUEVILLE, François Charles Hugues Laurent. Grèce, Παρίσι, Firmin Didot, MDCCCXXXV [=1835].
Και εδώ Βλέπουμε,σύμφωνα με το hellenes-romaion.blogspot.gr, ένα ανάχωμα πλησίον της όχθης του Στρυμόνα όπου έχει αποτυπώσει τον τύμβο φυσικά ως ένα μικρό λοφίσκο. Επίσης παρατηρούμε ότι από το σημείο αυτό του Στρυμόνα υπάρχει γέφυρα πράγμα που σημαίνει ότι την εποχή που είναι αποτυπωμένο το τοπίο από αυτό το σημείο δεν περνάγανε μεγάλα πλοιάρια. Τουλάχιστον δεν βλέπουμε μικρά πλοιάρια ή ψαρόβαρκες να υπάρχουν στην φωτογραφική απόδοση. Ίσως είναι οι καιροί δύσκολοι ή συνέβη κάτι. Ωστόσο στην αρχαιότητα το νερό του Στρυμόνα ήταν πολύ περισσότερο από αυτό που είναι ήδη μια μεγάλη λίμνη (Κερκινίτιδα) και οι μαρτυρίες για αγκυροβόλια έχουν να κάνουν με αυτό.
Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 1051
Τα ερείπια της Αμφίπολης στην Μακεδονία. 1835 POUQUEVILLE, François Charles Hugues Laurent. Grèce,Παρίσι, Firmin Didot, MDCCCXXXV [=1835].

Πηγή
http://www.makeleio.gr/?p=160604
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Καβάλα

Καβάλα


Δημοσιεύσεις : : 2165
Ημ. εγγραφής: : 01/09/2013
Ηλικία: : 73
Τόπος : Καβάλα

Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου;   Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 I_icon_minitime9/9/2014, 22:49

Γεωφυσικές έρευνες από το 2003 με τη μέθοδο της σεισμικής τομογραφίας. Τι κατέγραψαν ότι υπήρχε μέσα στον Τύμβο Καστά

Οι μετρήσεις από το 2003, έδειξαν το σημείο του τάφου, τις διαστάσεις του και άλλα που δεν δημοσιεύτηκαν, στην περίληψη της μελέτης.
Και ενώ η ανασκαφή στο χώρο του λόφου Καστά, φαίνεται να έχει «παγώσει» προσωρινά, αφού κατά δήλωση του Υπουργείο Πολιτισμού τα συνεργεία εργάζονται για την υποστύλωση και την προστασία των ευρημάτων, από την τεράστια δεξαμενή στοιχείων που μας προσφέρει η Ιστορία, έρχονται δεδομένα που περιπλέκουν ακόμη περισσότερο το μυστήριο για τον άγνωστο οικιστή του τάφου και τα οποία γίνονται ακόμη πιο πιεστικά βλέποντας τα στοιχεία που έχει προσφέρει η επιστήμη της γεωφυσικής εδώ και μια δεκαετία.
Ωστόσο, πριν προχωρήσουμε στην παράθεση ορισμένων νέων στοιχείων που ανεβάζουν ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον για το περιεχόμενο του τάφου, να σημειώσουμε τα όσα έρχονται από το χώρο της ανασκαφής.

Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 Katopsi-kasta
 

Το πρώτο και κύριο στοιχείο είναι κατά πόσο ο τάφος είναι συλημένος ή μη. Με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΠΟ, την περασμένη Κυριακή 31 Αυγούστου, φαίνεται να υπερισχύει η άποψη ότι ο τάφος δεν είναι συλημένος και το άνοιγα που βρέθηκε στον διαφραγματικό τοίχο, σε συνδυασμό με το σφράγισμα του μνημείου με αμμώδη επιχωμάτωση, είναι μέρος της προστασίας του τάφου και του νεκρού. Την ίδια ώρα βέβαια, έρχεται με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων τόσο για να καταδικάσει την κυβέρνηση για την εκμετάλλευση της ανασκαφής, αλλά και για να επισημάνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο τάφος έχει συληθεί και ακολουθεί – όπως καταγγέλλει – και δεύτερη, σύγχρονη, σύληση από την πλευρά της κυβέρνησης…

Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 Kasta-xartis
 

Ποιος γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει στον τάφο;
Την πιο πλήρη εικόνα και η οποία δεν ταυτίζεται κατ’ ανάγκη με αυτήν που βγάζει το ΥΠΠΟ με τις ανακοινώσεις του, της έχει η υπεύθυνη της ανασκαφής αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη και η γ.γ. του υπουργείου Λίνα Μενδώνη. Τι γνωρίζουν μέχρι σήμερα;
Γεωφυσική έρευνα
Το 2003 η αρχαιολόγος Χάιδω Κουκούλη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και την επιστημονική ομάδα του Λάζαρου Πολυμενάκου, πραγματοποίησαν γεωφυσικές έρευνες, με σεισμικά στον λόγο Καστά και τον επόμενο χρόνο δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα. Η ομάδα δούλεψε με την μέθοδο της σεισμικής τομογραφίας και κατέγραψαν ότι υπήρχε μέσα στον Τύμβο Καστά.
Όπως αναφέρεται στην μελέτη η μέθοδος της ακτινωτής τομογραφίας με την χρήση των σεισμικών, εφαρμόστηκε «Σε τεχνητό λόφο (πιθανό τύμβο) στη θέση Καστά Μεσολακκιάς Σερρών στην περιοχή της Αρχαίας Αμφίπολης έγινε διερεύνηση για τη λιθολογική δομή και τον εντοπισμό αρχαιολογικών δομών στο εσωτερικό του λόφου. Το περιβάλλον εφαρμογής αποτελείται από πιθανά κατάλοιπα κλασσικών ή ελληνιστικών κατασκευών σε μέτρια έως ασθενώς συνεκτικό εδαφικό υλικό μέγιστου πάχους 15m. Το γεωλογικό υπόβαθρο είναι στιφρή άργιλος και βρίσκεται σε μέσο βάθος 5.0 m. Η τοποθεσία βρίσκεται σε κοιλάδα, με μικρή μορφολογική κλίση.  Ερευνήθηκε έκταση κυκλικής διατομής με ακτίνα 90 m και πάχος 6-8 m».
Από αυτές τις λίγες αράδες που γράφτηκαν και δημοσιεύτηκαν το 2004 αποδεικνύεται πολύ καλά ότι η αρμόδια αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη μόνο τυχαία δεν πήγε να σκάψει στο λόφο Καστά. Αν μελετήσει κανείς τα πλήρη στοιχεία εκείνης της μέτρησης μπορεί να εξάγει εξαιρετικά συμπεράσματα. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε το γεωσκανάρισμα που πραγματοποίησε για λογαριασμό της ΚΗ’ Εφορίας Κλασσικών Αρχαιοτήτων το ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ, πριν δύο χρόνια, τότε αποδεικνύεται ότι η κ. Περιστέρη γνώριζε πολύ καλά που πήγαινε να σκάψει και τι περίμενε να βρει.
Μάλιστα στην δημοσιευμένη μελέτη του 2004 που συνέταξε η κ. Κουκούλη με τον κ. Πολυμενάκο και το επιτελείο του, φαίνεται καθαρά σε ποιο σημείο βρίσκεται το ταφικό μνημείο και ποιες είναι οι διαστάσεις τους. Το σκίτσο που δημοσιεύουμε είναι από την συγκεκριμένη μελέτη και σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις μετρήσεις που έγιναν.  Το ταφικό οικοδόμημα έχει κατεύθυνση νοτιοδυτική – προς την αρχαία Αμφίπολη – και οι διαστάσεις του οικοδομήματος σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι 20 μέτρα μήκος, 5 μέτρα πλάτος, 5 μέτρα ύψος και περιλαμβάνει μια ράμπα – από την ανασκαφή αποδείχθηκε ότι είναι σκαλάκια – και ένα ταφικό μνημείο… Καταλαβαίνετε από τις διαστάσεις που δίνει η μελέτη ότι πρόκειται για ένα τεράστιο ταφικό οικοδόμημα 100 τ.μ. και ύψους 5 μέτρων, το οποίο είναι μέσα σε ένα τύμβο με μαρμάρινο περίβολο μήκους 497 μέτρων!!! Αξίζει να σημειώσουμε ότι από τις διαστάσεις που φέρεται να έχει το ταφικό μνημείο, προκύπτει ότι τα όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα από την ανασκαφή στο τάφο, είναι μόλις λίγα μέτρα από την είσοδο και περίπου μέχρι το μέσο της διαδρομής των 20 μέτρων… Τι κρύβουν άραγε τα υπόλοιπα 10 μέτρα όπου θα πρέπει να βρίσκεται ο νεκρικός ή οι νεκρικοί θάλαμοι; Απάντηση θα μας δώσει η αρχαιολογική σκαπάνη, εμείς όμως θα σας δώσουμε και άλλα στοιχεία που βοηθάνε να εκτιμήσουμε σε ποιόν ανήκει ο τάφος.
Για το τέλος έχουμε ένα ερώτημα: Για ποιο λόγο η κ. Κουκούλη, ενώ εργάστηκε σε ανασκαφές στην αρχαία Αμφίπολη και ενώ είχε στα χέρια της αυτή την μελέτη που παρουσιάσαμε, που αποδείκνυε ότι στο λόφο Καστά υπήρχε ένα πολύ σημαντικό μνημείο για το οποίο η τοπική παράδοση το ήθελε να είναι ο τάφος της Ρωξάνης, δεν επιχείρησε να το ανασκάψει; Απάντηση μόνο η κ. Κουκούλη μπορεί να δώσει.
Στο αυριανό «Χ» η συνέχεια, με νέα στοιχεία από τις ιστορικές πηγές που αναφέρονται στην Αμφίπολη, αλλά και από τις δοκιμαστικές τομές που έγιναν στον λόφο Καστά και τα συμπεράσματα που βγήκαν. Τι είδαν οι αρχαιολόγοι της ανασκαφής και μιλάνε για ασύλητο τάφο;
Πηγή: xronometro
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
annapd

annapd


Δημοσιεύσεις : : 853
Ημ. εγγραφής: : 12/09/2013
Τόπος : ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου;   Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 I_icon_minitime14/9/2014, 20:44

Αμφίπολη: 14 πρόσωπα για έναν τάφο – Αναζητώντας τον ένοικο του τύμβου Καστά



- Από τον Μέγα Αλέξανδρομέχρι τον Φίλιππο τον Αριδαίο αναζητείται ο ένοικος του τύμβου Καστά
- Η Ρωξάνη και ο γιος του Στρατηλάτη Αλέξανδρος Δ’ δολοφονήθηκαν στην Αμφίπολη
- Συνεχίζονται οι ανασκαφές, μια ανάσα από τον ταφικό θάλαμο οι αρχαιολόγοι
Μέρα με την ημέρα οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη έρχονται όλο και πιο κοντά στο αρχαίο μυστικό. Ένα μυστικό που περιμένει με κομμένη την ανάσα σχεδόν όλη τη Ελλάδα. Ποιος είναι τελικά ο ένοικος του αρχαίου τάφου;

Ονόματα ακούστηκαν πολλά. Από τον Μέγα Αλέξανδρο μέχρι τη γυναίκα του Ρωξάνη ή τον γιό του Αλέξανδρο Δ’, τον Κάσσανδρο, που έγινε ο δολοφόνος τους, στρατηγούς του Στρατηλάτη. Ποια είναι τα πρόσωπα που μπορεί να είναι θαμμένα στον τάφο της Αμφίπολης.

Και δεν είναι ένα ή δυο, αλλά 14...

Μέγας Αλέξανδρος


Η Αμφίπολη είναι η πόλη από την οποία απέπλευσε για την Ασία. Ωστόσο δεν αναφέρεται κάτι σχετικό στην ιστοριογραφία και θεωρείται βέβαιο πως ο τάφος του βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια, αφού πρόσωπα όπως ο Καίσαρας τον έχουν επισκεφθεί και τον έχουν δει. Οι "σεναριογράφοι" της Ιστορίας θέλουν να έχει μεταφέρει τα οστά του εδώ η Ολυμπία, να είναι ένα κενοτάφιο που περίμενε να τα δεχτεί, ακόμα και ένας δεύτερος τάφος.

Ρωξάνη


Η Περσίδα σύζυγος του Αλέξανδρου έγινε μητέρα του γιου του το 323 π.Χ. αφού ο Αλέξανδρος είχε πεθάνει. Η Ρωξάνη αρχικά είχε καταφύγει στην Ήπειρο για να σωθεί από τους επιγόνους, όμως μετά κατέφυγε στην Αμφίπολη, όπου δολοφονήθηκε από τον Κάσσανδρο μαζί με τον γιο της το 311 π.Χ. Η Ολυμπιάδα, η μητέρα του Αλέξανδρου, είχε δολοφονηθεί έξι χρόνια νωρίτερα. Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε μία ακόμα σύζυγο, την Παρυσάτιδα, κόρη του Αρταξέρξη του Γ', και ακόμα έναν γιο, τον Ηρακλή, από τη Βαρσίνη. Η τύχη της Παρυσάτιδας αγνοείται.

Αλέξανδρος Δ’


Ο δωδεκάχρονος γιος του Αλέξανδρου και της Ρωξάνης δολοφονήθηκε μαζί της. Αν ο τάφος του βρίσκεται στη Βεργίνα, κάποιος τον έθαψε εκεί "πετώντας" το πτώμα της μητέρας του. Ο Γλαυκίας, επικεφαλής της φρουράς του Κάσσανδρου, παίρνει εντολή να θανατώσει τον μικρό Αλέξανδρο και τη Ρωξάνη, τους οποίους υποτίθεται ότι κηδεμόνευε. Το γεγονός έμεινε κρυφό.

Ολυμπιάδα


Η κόρη του βασιλιά των Μολοσσών Νεοπτόλεμου, σύζυγος του Φιλίππου και μητέρα του Αλέξανδρου, είχε πάρει υπό την προστασία της τη Ρωξάνη και τον εγγονό της όταν επέστρεψε από την Ήπειρο στη Μακεδονία το 317 π.Χ. με στρατό.
Είχε θανατώσει τον νόθο γιο του Φιλίππου, τον Αριδαίο, όταν ο Κάσσανδρος την πολιόρκησε στην Πύδνα και την ανάγκασε σε συνθηκολόγηση. Η πολιορκία του Κάσσανδρου κράτησε επτά μήνες. Οι πολιορκημένοι αναγκάστηκαν να φάνε έναν ελέφαντα, δώρο του Αλέξανδρου, και συνθηκολόγησαν. Ο Κάσσανδρος δεν σεβάστηκε τους όρους της συνθηκολόγησης και τη δολοφόνησε με λιθοβολισμό το 316 π.Χ. Ο τάφος της εικάζεται ότι είναι στην Τούμπα της Πύδνας και δεν έχει ανασκαφεί. Ο Κάσσανδρος κρατά στα χέρια του τη Ρωξάνη και τον μικρό Αλέξανδρο που θα δολοφονήσει πέντε χρόνια μετά στην Αμφίπολη.

Φίλιππος Β’


Όσοι αναζητούν τον τάφο του Φιλίππου στην Αμφίπολη είτε δεν δέχονται πως ο τάφος στη Βεργίνα είναι δικός του είτε πιστεύουν ότι υπάρχει και δεύτερο μνημείο.

Ηρακλής


Γιος του Αλέξανδρου που δολοφονήθηκε με τη μητέρα του, την Περσίδα Βαρσίνη.

Οι Ναύαρχοι του Αλέξανδρου


Τρεις ναύαρχοι συνδέονται με την Αμφίπολη. Ο Ανδροσθένης, ο Λαομέδοντας -που γεννήθηκαν εδώ- και ο Νέαρχος που γεννήθηκε ή εξορίστηκε εδώ. Ο Ανδροσθένης από τη Θάσο ήταν και γεωγράφος - χαρτογράφος ως τριηράρχης του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Έφτασε μέχρι την Τύλο, νησί στο σημερινό Μπαχρέιν, και έγραψε το έργο "Περίπλους Ινδικής". Δεν είναι γνωστό πώς και πού πέθανε ή τάφηκε. Ο Λέων της Αμφίπολης θεωρείται ότι στήθηκε για τον Νέαρχο ή τον Λαομέδοντα, αλλά και τον Άγνωνα, έναν αιώνα πριν για να τιμηθούν οι χιλιάδες Αθηναίοι νεκροί. Μια άλλη άποψη θέλει να συμβολίζει τη δόξα της Αμφίπολης. Διάφορες ενδείξεις στη βάση του θέλουν τον Λέοντα να συνδέεται άμεσα με τον τάφο και τον νεκρό του.

Κάσσανδρος


Ο Κάσσανδρος, γιος του Αντίπατρου, δεν ακολούθησε τον στρατό του Αλεξάνδρου στην Ασία, αλλά έμεινε με τον πατέρα του στη Μακεδονία. Συγκρούεται με τον Πολυσπέρχοντα αλλά τελικά συμμαχεί μαζί του, όταν εκείνος δολοφονεί τον άλλο γιο του Αλέξανδρου, τον Ηρακλή. Ο ετεροθαλής αδερφός του Αλέξανδρου, ο Φίλιππος ο Αριδαίος και η σύζυγός του Ευρυδίκη θα βρουν τον θάνατο από τους άνδρες της Ολυμπιάδας, όπως και ο αδερφός του Κάσσανδρου, Νικάνωρ. Το 311 π.Χ. δολοφονεί τον διάδοχο Αλέξανδρο και τη Ρωξάνη, που είναι φυλακισμένοι στα χέρια του. Πέθανε από υδρωπικία το 279 π.Χ.

Πολυσπέρχων


Στρατηγός του Φιλίππου και του Αλέξανδρου. Επέστρεψε στην Ελλάδα από την Ασία το 324 π.Χ. -μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου- και τοποθετήθηκε από τον Αντίπατρο επίτροπος του κράτους αντί του γιου του, Κάσσανδρου, ο οποίος τον οδήγησε στην πατρίδα του την Ήπειρο στο πλευρό της Ολυμπιάδας και της Ρωξάνης. Όταν η Ολυμπιάδα με τον στρατό της εισέβαλε στη Μακεδονία, έχοντας δολοφονήσει τον Φίλιππο Γ', ο Κάσσανδρος τη δολοφόνησε και πήρε υπό την προστασία του τη Ρωξάνη και τον γιο του Αλέξανδρου. Ο Αντίγονος του παρέδωσε τον άλλο γιο του Αλέξανδρου, Ηρακλή, τον οποίο δολοφόνησε το 304 π.Χ. εγκαταλείποντας τη συμμαχία με τον Αντίγονο και προσχωρώντας στις δυνάμεις του Κάσσανδρου.

Πολυανδριον ηρώον ή κενοτάφιο


Η άποψη αυτή ενισχύεται από τις διάφορες επιρροές στην κατασκευή του μνημείου και από το μέγεθός του. Κυρίως η ιδέα υποβάλλεται από τη θέση της Αμφίπολης ως μήλον της έριδος μεταξύ Αθηναίων, Σπαρτιατών και Μακεδόνων, που όταν δεν πολεμούν συμμαχούν έστω προσωρινά μεταξύ τους. Από την ειρήνη του Νικία το 421 π.Χ. έως την εποχή που χρονολογείται ο τάφος μεσολαβεί πάνω από ένας αιώνας, αλλά ο χώρος φιλοξενεί αντικείμενα από διαφορετικές εποχές. Ο τάφος του Σπαρτιάτη Βρασίδα βρίσκεται στην Αγορά της Αμφίπολης, όπου ετάφη από τους Αμφιπολίτες, τους Σπαρτιάτες και τους συμμάχους τους ως "εθνικός" ήρωας. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης εστιάζουν στις μαρτυρίες του αυτόπτη Θουκυδίδη που αναφέρει πως στην πόλη στήθηκε μνημείο και καθιερώθηκαν ετήσιοι αγώνες προς τιμήν του. Η 50χρονη ειρήνη του Νικία δεν τηρήθηκε ως γνωστόν. Η Αμφίπολη πέρασε στη μακεδονική κατοχή που πιθανότατα να έκαναν άλλη χρήση του μνημείου. Πράγμα που σημαίνει πως τα τμήματα του τάφου θα τρελάνουν τους αρχαιολόγους είτε γιατί δεν πρόκειται -όπως φαίνεται από το μέγεθός του- για τάφο, είτε γιατί τα τμήματά του θα προέρχονται από άλλες εποχές. Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα που δεν θα λύσει το μυστήριο, θα πρέπει να στραφεί σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

Ηφαιστίωνας


Η άποψη ότι ο τάφος ανήκει στον Ηφαιστίωνα υποστηρίζεται από τον καθηγητή Ιστορίας Θεόδωρο Μαυρογιάννη. Ο τάφος χτίστηκε το 325 π.Χ. κατά παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Αντίγονος ο Μονόφθαλμος


Ο Αντίγονος, στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ανακηρύχθηκε βασιλιάς το 306 π.Χ. Ήταν κυβερνήτης της Φρυγίας όταν έγινε σατράπης της. Συγκρούστηκε με τον Περδίκκα, συμμάχησε με τον Αντίπατρο και αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ηγεμονία του Πολυσπέρχοντα που τον διαδέχτηκε. Με τον θάνατο του Περδίκκα -το 321 π.Χ. - ανέλαβε τη Μικρά Ασία και τη Συρία μαζί μέχρι την ενηλικίωση του γιου του Αλέξανδρου. Η ειρήνη του 311 π.Χ. ανατράπηκε όταν ο Κάσσανδρος δολοφόνησε τη Ρωξάνη και τον γιο της. Το 306 π.Χ. ανακηρύχθηκε διάδοχος του Αλέξανδρου μετά την κατάληψη της Κύπρου και απαίτησε από τον Κάσσανδρο τη Μακεδονία. Οι άλλοι τρεις διάδοχοι -Κάσσανδρος, Σέλευκος, Πτολεμαίος- τον νίκησαν στη μάχη της Ιψού το 301 π.Χ. Ήταν ήδη 81 χρόνων και τάφηκε με βασιλικές τιμές. Το 294 π.Χ. ο γιος του Δημήτριος ο Πολιορκητής διεκδικεί τη Μακεδονία που ελέγχει ο οίκος των Αντιγονιδών ως την κατάκτησή της από τους Ρωμαίους το 168 π.Χ.

Φίλιππος ο Αριδαίος


Γιος του Φιλίππου που μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου ανακηρύχτηκε βασιλιάς από τον μακεδονικό στρατό ως Φίλιππος Γ' της Μακεδονίας υπό την εποπτεία του Περδίκκα. Δολοφονήθηκε από τους στρατιώτες που αυτομόλησαν προς την Ολυμπιάδα. Τα οστά του μεταφέρθηκαν από τον Κάσσανδρο στις Αιγές.

Πηγή:
Εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Καβάλα

Καβάλα


Δημοσιεύσεις : : 2165
Ημ. εγγραφής: : 01/09/2013
Ηλικία: : 73
Τόπος : Καβάλα

Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου;   Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 I_icon_minitime16/10/2014, 19:41


Η αποκάλυψη της Περσεφόνης στην Αμφίπολη



  • Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 Persefoniermis-thumb-large
    4






Η αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, παρουσία του ψυχοπομπού Ερμή, είναι η εικόνα που αναπαριστά το ψηφιδωτό μεγέθους 4,5μX3, το οποίο αποκαλύφθηκε στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, όπως έγινε γνωστό κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, στο Μουσείο της Αμφίπολης.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, σήμερα που αφαιρέθηκαν και τα τελευταία στρώματα χωμάτων από την ανατολική πλευρά του ψηφιδωτού, αποκαλύφθηκε η τρίτη μορφή της παράστασης, πίσω από τον γενειοφόρο άνδρα, ο οποίος -εκτός από το στεφάνι- φοράει και κόκκινο ιμάτιο.
«Πρόκειται για γυναικεία νεανική μορφή, με κόκκινους ανεμίζοντες βοστρύχους, η οποία φοράει λευκό χιτώνα που συγκρατείται με κόκκινη λεπτή ταινία στο ύψους του στήθους. Φέρει κόσμημα στον καρπό του αριστερού της χεριού» αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Είναι προφανές ότι πρόκειται για την μυθολογική παράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, με την παρουσία του θεού Ερμή ως ψυχοπομπού, όπως είθισται σε ανάλογες αναπαραστάσεις».
Το υπουργείο επισημαίνει: «Είναι εκπληκτική η παράσταση, όχι μόνον για τον χρωματικό της πλούτο, αλλά και για την τέλεια εκτέλεση του σχεδίου. Στην παράσταση του ψηφιδωτού παρουσιάζεται και η τρίτη διάσταση, ιδιαίτερα στην απεικόνιση του ψυχοπομπού και της Περσεφόνης. Είναι φανερό ότι η παράσταση παραπέμπει και στην αντίστοιχη της αρπαγής της Περσεφόνης, στον λεγόμενο Τάφο της Περσεφόνης, στο βασιλικό νεκροταφείο των Αιγών. Όμως, η παράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης, στις Αιγές, είναι τοιχογραφία. Εδώ, για πρώτη φορά, απαντάται σε βοτσαλωτό ψηφιδωτό, σε ταφικό μνημείο. Οι διαστάσεις του ψηφιδωτού δαπέδου ήτοι 4,5Χ3».
Όπως επιπλέον αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου «με την αποκάλυψη του ψηφιδωτού δαπέδου δόθηκε η δυνατότητα και για την τελική υποστύλωση του επιστυλίου των Καρυατίδων. Φυσικά, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες προστασίας του ψηφιδωτού, οι οποίες συνίστανται:
α. Επικάλυψη με φύλλα φελιζόλ
β. Και πάνω από αυτά ξύλινη επένδυση
Σε ύψος 40 εκ. πάνω από την ξύλινη επένδυση θα μπει το δάπεδο πρόσβασης για τον τέταρτο χώρο, το οποίο θα στηριχτεί στην τρίτη σειρά αντιστήριξης.
Με την τομή που έγινε στο κατεστραμμένο τμήμα του ψηφιδωτού διαπιστώθηκαν οι συνθήκες έδρασης του δαπέδου που είναι οι εξής: Κονίαμα 8-10 εκατοστών ως υπόβαση του ψηφιδωτού, πιο κάτω έχουμε στρώση από κροκάλες πάχους 10-12 εκατοστά, οι οποίες εδράζονται στο φυσικό έδαφος, υπό μορφή σκληρής αργιλώδους άμμου.
Στον τέταρτο χώρο, ήτοι στον τρίτο θάλαμο, έχει ολοκληρωθεί η υποστύλωση. Δεν προχώρησαν οι ανασκαφικές εργασίες, επειδή η ομάδα ασχολήθηκε με την αποκάλυψη του ψηφιδωτού».
Θάμπωσε τους επιστήμονες το ψηφιδωτό δάπεδο
Το ψηφιδωτό δάπεδο με την παράσταση διαστάσεων 3x4,5 μ. που βρέθηκε στον χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες, κάτω από την αμμώδη επίχωση, θάμπωσε με την ομορφιά του επιστήμονες και κοινό όπως το θαύμασαν από τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Το νέο εύρημα βρέθηκε σε βάθος έξι μέτρων από τη θόλο. Η ανασκαφική ομάδα μετά την αφαίρεση του χώματος αντίκρισε το δάπεδο κατασκευασμένο από μικρά βότσαλα, λευκού, μαύρου, γκριζωπού, μπλε, κόκκινου και κίτρινου χρώματος. Η παράσταση που έκανε από την Κυριακή τον γύρο του κόσμου, απεικονίζει άρμα σε κίνηση, που σύρεται από δύο λευκά άλογα. Το άρμα οδηγεί γενειοφόρος άνδρας που έχει στεφάνι δάφνης στο κεφάλι, ενώ εντυπωσιακός σε κάθε λεπτομέρειά του εμφανίζεται ο θεός Ερμής ως ψυχοπομπός, ο οποίος απεικονίζεται μπροστά από το άρμα. Φορά πέτασο, δηλαδή πλατύγυρο καπέλο, μανδύα, φτερωτά σανδάλια στα πόδια και κρατά κηρύκειο. Το έμβλημα του θεού Ερμή: λεπτή ράβδος από ξύλο δάφνης ή ελιάς γύρω από την οποία είναι τυλιγμένα δύο φίδια που τα κεφάλια τους συναντώνται αντικριστά.
«Εντυπωσιακής ομορφιάς» σύνθεση, μοναδική και πρωτότυπη χαρακτήρισε το εύρημα η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχουν τέτοια ψηφιδωτά με παραστάσεις στους μακεδονικούς τάφους. Συμπλήρωσε μάλιστα πως αν στο κομμάτι του ψηφιδωτού που δεν έχει αποκαλυφθεί κρύβεται η Περσεφόνη, μας θυμίζει πως πρόκειται για «ένα μοτίβο που συναντάμε στους βασιλικούς τάφους στη Βεργίνα».
 Πηγή

http://www.kathimerini.gr/788274/article/epikairothta/ellada/h-apokalyyh-ths-persefonhs-sthn-amfipolh
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Καβάλα

Καβάλα


Δημοσιεύσεις : : 2165
Ημ. εγγραφής: : 01/09/2013
Ηλικία: : 73
Τόπος : Καβάλα

Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου;   Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 I_icon_minitime22/10/2014, 21:08


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ….ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΓΓΛΕΖΟΥΣ ΤΟ 1916 !!!

Όπα!!! Μά τί ψαχουλεύουν αυτοί εκεί κάτω;
1916…
Βρέ τούς αρχαιολόγους μας!!! Τί ανακάλυψαν εν έτη 2014!!! Αυτά πού οι εγγλέζοι ήξεραν από τό 1916!!!
Καί τώρα; Τί έχουν νά πούνε; «Ο ΤΑΦΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΛΗΜΕΝΟΣ»


Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 Tn
Αλήθεια όλες αυτές τις φωτογραφίες, ο αρχαιολόγος Λαζαρίδηςπου όπως λένε είχε τάξει την ζωή του στο έργο της ανασκαφής στην Αμφίπολη, δεν τις είχε υπ’όψιν του; Πώς είναι δυνατόν οι άγγλοι να ήξεραν ΑΚΡΙΒΩΣ που να ψάξουν ( μιλάμε για βάθος πάνω από 10 μέτρα, όπως φαίνεται στην φωτό) ώστε να βρεθούν στην είσοδο του τάφου ( καμάρα με λέοντες ή σφίγγες όπως λένε) και ολόκληρος αρχαιολόγος να έχει στρέψει την προσοχή του σε οποιεσδήποτε άλλες περιοχές του αρχαιολογικού χώρου της Αμφιπόλεως παρά στον λόφο όπου και το μεγαλειώδες Μαυσωλείο …
Αυτό είναι τουλάχιστον …περίεργο, άν αναλογιστεί κανείς πως ακόμη και η είσοδος του τάφου ήταν γνωστή από το 1916 όπως μαρτυρούν οι φωτό των πλιατσικαδόρων εγγλέζων !!! 
Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 %CF%83%CE%B4
Μά τί κάνουν αυτά τά παιδάκια; Αυτά τά μικρά Ελληνόπουλα; Τά καθοδηγούν οι εγγλέζοι  στόν τόπο τού «εγκλήματος». Στόν Τάφο τής Αμφίπολης . Είναι οι μικροί εργάτες τους.

Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 %CF%84%CF%85

Πολλά…μά πάρα πολλά παιδάκια – εργάτες . Τά ανυποψίαστα παιδάκια. Δουλειά γιά τούς πλιατσικαδόρους  κίμβρους. 

Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 %CF%88%CF%89


Στις δυο πρώτες φωτό διακρίνονται οι άγγλοι στρατιώτες να συλλέγουν κάποια αντικείμενα; τί πλιάτσικο έγινε άραγε; Άν υπολογίσουμε πως ο Λέων ανευρέθη στα 1913 ( β΄βαλκανικός πόλεμος) το 1916 στην διάρκεια του Α΄Π.Π. έχουμε το πλιάτσικο από τους άγγλους που λες και ήρθαν συστημένοι. Δεν πρόλαβαν να πάρουν τα κομμάτια του Λέοντα προφανώς λόγω του μεγάλου όγκου του και επειδή τους πρόλαβαν οι βομβαρδισμοί των βουλγάρων… {όπως αναφέρει ο 
συγγραφέας Oscar Breneer, στό βιβλίο του  το οποίο εκδόθηκε το 1941 αλλά δεν μεταφράστηκε ποτέ στα ελληνικά.!!!}

Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 %CF%89%CE%B2
 
Γι’αυτό ο Βενιζέλος κοπτόταν τόσο πολύ να μας βάλει στον πόλεμο; Μέχρι έναν ολόκληρο διχασμό δημιούργησε ( κυβέρνηση Θεσ/νίκης) για να το πετύχει !!!
Στις δυο φωτο με τα παιδιά λέει: Hundreds of Greek boys paid one franc per day to pick up stones for use in roadmaking, under supervision of a sapper from the Royal Engineers
δηλ. εκατοντάδες ελληνόπουλα πληρώνονταν ένα φράγκο για να μαζεύουν πέτρες, υπό την εποπτεία ένας σκαπανέα του βρεττανικού μηχανικού.
Μήπως τα παιδάκια αυτά τα έβαλαν να μαζεύουν το χώμα στο άνοιγμα του τάφου στην Αμφίπολη; 

Πηγή 
http://www.sexy-radio.com/?p=452
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Κοζιακας

Κοζιακας


Δημοσιεύσεις : : 2926
Ημ. εγγραφής: : 07/09/2013
Ηλικία: : 60
Τόπος : Τρικαλα

Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου;   Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 I_icon_minitime29/11/2014, 18:44

Κοζιακας έγραψε:
Σημερα απο τα νεα στοιχεια που ηρθαν στο φως με τις δυο Καρυατιδες στην εισοδο να εχουν αφαιρεμενα τα δυο τους χερια που ηταν σε προεκταση δειχνοντας απαγορευση στον Ταφο .......δυο σεναρια υπαρχουν για μενα.............το πρωτο ειναι ο Ταφος να ανοιχτηκε την λιγο μετεπειτα εποχη για λαικο προσκυνημα και οι θησαυροι του θανοντα να βρισκονται σε ξεχωριστο δωματιο καλα σφραγισμενοι....και να κλειστηκε ο χωρος του ταφου παλι βεβιασμενα πριν την κατοχη των ρωμαιων χωρις να βαλουν παλι στην θεση τους τα χερια απο τις Καρυατιδες  και τα κεφαλια και τα φτερα απο τις σφιγγες.

Και δευτερο σεναριο ειναι να εγινε συληση απο τους Ρωμαιους αφου πρωτα εξουδετερωσαν τους Φυλακες του Ταφου βγαζοντας τους χερια φτερα και κεφαλια((και αυτο πρεπει να το καναν ιερεις))και μετα πηραν οτι υπηρχε σε χρυσο και ασημι κλεινοντας παλι τον Ταφο προς ενδειξη δηθεν σεβασμου προς τον νεκρο............και για να κανουν κατι τετοιο.....μονο στο Μεγα ειχαν Σεβασμο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Τωρα μου μπηκαν ιδεες οτι μπορει εκει μεσα να ειναι και το σωμα του Αλεξανδρου......να το μεταφεραν αργοτερα απο την Αλεξανδρια οι πολυ Φιλοι του για να το ενταφιασουν στην πατριδα του διπλα στην γυναικα του και τον γιο του.

Ιδωμεν στην πορεια..................
Απο οτι φαινεται δικαιωνονται κατα πολυ οι προβλεψεις που ειχα κανει τον Σεπτεμβριο στο παραπανω ποστ για τον λοφο του Καστα.........

Παρακατω τα γενικα συμπερασματα των ειδικων σημερα.....................



((((((Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο τάφος αποτελούσε ένα ανοιχτό λατρευτικό μνημείο και οι πρώτοι χώροι του πιθανότητα ήταν επισκέψιμοι.

Ωστόσο, κατά την αρχαιότητα το μνημείο δέχθηκε καταστροφές και συλήσεις. «Ένα τέτοιο μνημείο δεν ήταν εύκολο να μην γίνει στόχος τυμβωρύχων» είπε χαρακτηριστικά η Κ.Περιστέρη.

Όπως ανέφερε ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής, η επίχωση και οι σφραγιστικοί τοίχοι έγιναν κατά τα ρωμαϊκά χρόνια. Ειδικά για τους τοίχους σφράγισης, ο κ. Λεφαντζής είπε ότι κατασκευάστηκαν από υλικό που αφαιρέθηκε από άλλο σημείο του μνημείου.)))))))
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Καβάλα

Καβάλα


Δημοσιεύσεις : : 2165
Ημ. εγγραφής: : 01/09/2013
Ηλικία: : 73
Τόπος : Καβάλα

Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου;   Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 I_icon_minitime14/1/2016, 18:06

Αρχική > Αφιερώματα > Ιστορία > Μάτια που ήδη βλέπουν τι κρύβει ο τύμβος Καστά!

Μάτια που ήδη βλέπουν τι κρύβει ο τύμβος Καστά!
Δημοσιεύτηκε στις Ιανουαρίου 14, 2016 - 8:46 πμ
του Γιώργου Ροδάκογλου

Δείγματα από γεωλογικούς και τεχνιτούς σχηματισμούς  του τύμβου Καστά επεξεργάζονται  οι επιστήμονες  του Εργαστηρίου  Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ. Η επεξεργασία αυτή γίνεται με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα και μπορεί  να αποδώσει με ακρίβεια ακόμη και χρονολόγηση.

Η  επιστημονική έρευνα της ομάδας του Γρηγόρη Τσόκα έχει προχωρήσει σε πολύ σημαντικό βαθμό, σε σημείο μάλιστα  που η γεωμορφολογική μελέτη  δίνει τη δυνατότητα  δημιουργίας  ενός  μοντέλου του φυσικού πυρήνα του λόφου.

Ο πρώτες παρατηρήσεις επιβεβαιώνουν πλήρως ότι ο Καστάς είναι τύμβος και έχει πάρει τη μορφή αυτή μετά από ανθρώπινες παρεμβάσεις. Μάλιστα  τα ευρήματα της έρευνας  δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης  των όσων υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή η ανασκαφική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη. Λόφος ,τάφος, τύμβος, λιοντάρι, περίβολος, μέρος ενός ευρύτερου συνόλου στην περιοχή.

Η ανάλυση ευρημάτων με άνθρακα 14 θα προσθέσει πολλά νέα στοιχεία ως προς τη χρονολόγηση, ενώ οι γεωμορφολογικές αναλύσεις  επιβεβαιώνουν  όλες  τις  οικοδομικές φάσεις του μνημείου όπως τις έχει περιγράψει ήδη σε ομιλία του στο ΑΠΘ  ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής.

Την περίοδο αυτή  έξι επιστήμονες του ΑΠΘ, που θεωρούνται κορυφαίοι στο είδος τους, μελετούν εντατικά  τα νέα δεδομένα  ενώ στο ίδιο τιμ βρίσκονται και  έξι μεταπτυχιακοί φοιτητές.

Η έως τώρα ηλεκτρική διασκόπηση στον τύμβο , έχει καλύψει σε επιφάνεια το 50% , ενώ στο τέλος τους μήνα, οι εργασίες αναμένεται να φτάσουν στο 70%.

Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ επιμένει πάντως  ότι χρίζουν ανασκαφής  τα σημεία  που  υπέδειξε  πριν από ένα χρόνο. Ωστόσο μια πιο ξεκάθαρη  εικόνα σχετικά με το αν υπάρχουν και άλλα οικοδομήματα στο τύμβο, θα  την έχει  όταν  συνολικά τα στοιχεία  της ηλεκτρικής διασκόπησης  τεθούν υπό επιστημονική ανάλυση, κάτι που απαιτεί τουλάχιστον δύο μήνες.

Όσο για τη  χρηματοδότηση των νέων ερευνών, έγινε  για μια ακόμη φορά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης  με  ένα κονδύλιο της τάξεως των 10.000 ευρώ που ενέκρινε ο πρύτανης Περικλής Μήτκας  παρά την οικονομική στενότητα .

Τα χρήματα αυτά δαπανώνται κυρίως σε αναλώσιμα υλικά όπως ηλεκτρόδια και βεντούζες, ενώ η ομάδα των επιστημόνων  καλύπτουν τις μετακινήσεις της ακόμη και με προσωπικά  έξοδα.

Καθοριστική  για την ολοκλήρωση  της ηλεκτρικής τομογραφίας  στον τύμβο Καστά θα είναι μια χορηγία,  η οποία  θα συμβάλλει ουσιαστικά  στην επέκταση των ερευνών και σε άλλα σημεία  ήσσονος σημασίας. Το ποσό αυτό  υπολογίζεται στις  6.000 ευρώ, ενώ  το ΑΠΘ συνολικά διέθεσε έως τώρα 22.000.

Αντιλαμβανόμαστε  λοιπόν ότι το συγκεκριμένο έργο των επιστημόνων πρέπει να ολοκληρωθεί  αφού η τεκμηρίωση  των νέων δεδομένων  ίσως απογειώσει την ανασκαφή ακόμη περισσότερο αλλά δεν αποκλείεται και να μετριάσει κάπως τις προσδοκίες των Ελλήνων. Σε κάθε περίπτωση όμως, όλοι θα γνωρίζουν.



Η ομάδα του Γρηγόρη Τσόκα

Παναγιώτης Τσούρλος

Γιώργος  Βαργεμέζης

Ηλίας Σμήκος

Σπύρος Παυλίδης

Γιώργος Συρίδης

Πηγή
http://www.xronometro.com/tsokas-amfipolis/
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Καβάλα

Καβάλα


Δημοσιεύσεις : : 2165
Ημ. εγγραφής: : 01/09/2013
Ηλικία: : 73
Τόπος : Καβάλα

Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου;   Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 I_icon_minitime1/5/2017, 21:40


Αυτό μόνο στον μεγάλο στρατηλάτη ταιριάζει !!!!!!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
mastoras

mastoras


Δημοσιεύσεις : : 40
Ημ. εγγραφής: : 04/09/2013
Τόπος : OΠΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΕΊΤΕ

Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου;   Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 I_icon_minitime2/7/2017, 18:38

Τέτοιο τάφο μόνο ο Μεγαλέξανδρος!

Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου; - Σελίδα 2 Tetoio-tafo-mono-o-megaleksandros



ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ
Όσο αποκαλύπτεται σιγά σιγά η μεγαλοπρέπεια του τύμβου της Αμφίπολης, τόσο περισσότερο προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, αλλά και το μυστήριο για το ποιος μπορεί να είναι ο «ένοικός» του.

Στο γρίφο του τύμβου Καστά, αναφέρεται σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Dailybeast με τίτλο «Είναι αυτός ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου;» ο Αμερικανός καθηγητής κλασικών σπουδών Τζέιμς Ρομ του πανεπιστημίου Bard και συγγραφέας του βιβλίου: Το φάντασμα στο θρόνο: Ο θάνατος του Μ. Αλεξάνδρου και ο πόλεμος για το στέμμα και την αυτοκρατορία».
«Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης αρχαιολογίας αναμένεται να λυθεί τις επόμενες ημέρες και όλα να τα βλέμματα είναι στραμμένα στην τεράστια αυτή κυκλική κατασκευή που βρίσκεται κάτω από ένα αρχαιοελληνικό ανάχωμα», σημειώνει ο καθηγητής.
«Οι είσοδοί του «φρουρούνται» πρώτα από ένα ζευγάρι σφίγγες, στη συνέχεια από στήλες με τη μορφή γυναικών που έχουν υψωμένα τα χέρια τους σε στάση αποτροπής προς τους εισβολείς. Κάτω από αυτά κρύβεται ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αρχαιολογίας, το οποίο μπορεί να λυθεί τις επόμενες λίγες ημέρες και που έχει δυσκολέψει τον… ύπνο των ειδικών για δεκαετίες, καθώς η σπουδαία ανακάλυψη στην περιοχή των αρχαίων Μακεδόνων, το έθνος που κάποτε κυβέρνησε ο Μ. Αλέξανδρος, έχει επιτευχθεί», συνεχίζει.
«Η κατασκευή που τώρα κρατά αμείωτο το σασπένς στην Ελλάδα, αλλά και όλον τον κόσμο βρίσκεται στην αρχαία Αμφίπολη, ανατολικά της Θεσσαλονίκης, σε μία περιοχή που κυβερνήθηκε από τον πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου, τον Φίλιππο, κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. Η Αμφίπολη ήταν βασική ελληνική πόλη και προπύργιο της μακεδονικής αυτοκρατορίας, αλλά σήμερα η περιοχή είναι σχεδόν έρημη. Στα λιβάδια που βόσκουν κοπάδια, κάτω από το λόφο που ονομάζεται Καστά, -και που τώρα φυλάσσονται υπό στρατιωτικό κλοιό- βρίσκεται ένα από τα πιο αινιγματικά ευρήματα που ήρθαν στο φως στην περιοχή του Αιγαίου», προσθέτει ο καθηγητής.
«Σε σχήμα κύκλου και αχανές στο μέγεθος, το κτίριο κάτω από το λόφο έχει ονομαστεί τύμβος λόγω έλλειψης μίας καλύτερης ετικέτας. Τα κυκλικά κτίσματα, αν και σπάνια στην αρχαιότητα, μερικές φορές χρησιμοποιούντο για βασιλικές ταφές, αλλά κανείς άλλος δεν πλησίασε στο μέγεθος και την κλίμακα του συγκεκριμένου: 500 μέτρα περίμετρο και περικυκλωμένος από εξαιρετικά χτισμένο μαρμάρινο τοίχο.
Στο κέντρο της κορυφής της οροφής κάποτε στεκόταν ένας λέοντας που αρκετό καιρό πριν μετακινήθηκε από την περιοχή, αλλά παραμένει δείγμα ότι ο τύμβος πιθανώς «φιλοξενεί» έναν σπουδαίο στρατηγό ή βασιλιά. Η χρονολογία του μνημείο, σύμφωνα με αναλύσεις από το λέοντα και την τοιχοποιία, προσδιορίζεται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα πΧ, τις δεκαετίες μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου, το 323πΧ», σημειώνει.
«Μόνο ο Αλέξανδρος θα μπορούσε να άξιζε ένα τόσο μεγαλόπρεπο και ακριβό τόπο ανάπαυσης – βεβαίως είναι γνωστό ότι το λείψανο του στρατηλάτη βρίσκεται σε άλλη περιοχή αφού εκλάπη από τον Πτολεμαίο, τον μακεδόνα βασιλιά της Αιγύπτου, και ενταφιάστηκαν στην Αλεξάνδρεια. Αλλά αν αληθεύει ο θρύλος ότι ο Πτολεμαίος αντιακτέστησε του Μ.Αλεξάνδρου με ένα άλλο, το σπουδαιότερο λείψανο όλου του κόσμου, μπορεί να ληφθεί υπόψη.
Επίσης, τα λείψανα του πατέρα και του γιου του Αλέξανδρου, πιστεύεται ευρέως ότι είναι οι ένοικοι των δύο τύμβων που ανακαλύφθηκαν κατά τη δεκαετία του 1970 στη Βεργίνα, την περιοχή που κάποτε ήταν η βασιλική πρωτεύουσα», υπογραμμίζει το άρθρο.
«Ωστόσο, αυτά βρίσκονται ακόμη στο επίκεντρο συζητήσεων, ένας γρίφος ο οποίος προσθέτει ακόμη μεγαλύτερο σασπένς γύρω απότην Αμφίπολη. Το γεγονός ότι στους τάφους της Βεργίνας δεν έχουν βρεθεί επιγραφές είναι επίσης ένα περίπλοκο -και ίσως αμφιλεγόμενο- σύνολο στοιχείων που πρέπει να αναλυθούν προτού εξαχθούν συμπεράσματα.
Η Αμφίπολη, ακόμη και αν το περιεχόμενό της δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο σύλησης, τότε ενδέχεται να αποκαλύψει ένα ή περισσότερα σώματα που δεν θα είναι εύκολο να ταυτοποιηθούν. Το θέμα θα περιπλακεί ακόμη περισσότερο, αν -όπως κάποιοι εκτιμούν- τελικά έχει ταφεί ο γιος του Αλέξανδρου, που σκοτώθηκε στην Αμφίπολη περίπου στο 308 πΧ. Κάτι τέτοιο θα ρίξει την αμφιλεγόμενη ανάλυση των τάφων της Βεργίνας σε πλήρη αποδιοργάνωση», καταλήγει ο καθηγητής.
ethnos.gr





Πηγή :http://apocalypsejohn.com/tetoio-tafo-mono-o-megaleksandros/
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Σφίγγες φυλάνε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου;
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 2 από 2Μετάβαση στη σελίδα : Επιστροφή  1, 2
 Παρόμοια θέματα
-
» Ο Ταφος του Μεγαλου Αλεξανδρου.

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
ΧΡΥΣΑΕΤΟΙ :: Βιβλιοθήκη. :: Αρχαία Ελλάδα.-
Μετάβαση σε: